Вашата количка е празна!

Видове кафе

Показани 1 от 24 | 338 (15 Страници)

Какъв би бил денят без чаша ободрително кафе? Тази тонизираща напитка до толкова е навлязла в съвременното ни ежедневие, че е невъзможно да си представим денят ни без него. Според последни статистически анализи, 85% от българите пият всеки ден кафе, като 60% от тях пият по няколко чаши, а останаите 25% се ограничават до една.

Смята се, че тонизиращият ефект на семената на кафееното дърво е открит в Йемен и североизточните части на Етиопия, след което то започва да се отглежда в Арабския свят. Най-старото достоверно сведение за пиене на кафе е от средата на 15 век и се отнася за суфийските общности в Йемен. От мюсюлманските страни се разпространява към Италия, а след това към останалата част от Европа и към Америка.

Плодовете на кафееното дърво, които съдържат зърната кафе, се добиват от няколко вида малки вечнозелени храсти. Двата най-често отглеждани вида са високо цененият Coffea arabica и Coffea canephora, зърната от които са известни и като робуста. Вторият от тези два вида е устойчив на опустошителната кафеена листна ръжда (Hemileia vastatrix). И двата вида се отглеждат главно в Латинска Америка, Югоизточна Азия и Африка. След като узреят плодовете се обират, обработват и изсушават. След това семената се изпичат в различна степен, според търсения вкус, смилат се и се сваряват, за да се получи напитката кафе.

Ние предлагаме богата селекция от брандове, качество и вкусове, подходяща за всеки.